Poziom benzopirenu zwiększa się znacznie podczas wędzenia i grillowania i silnie zależy od metody grillowania i wędzenia oraz od rodzaju źródła ciepła.
Benzopiren to związek chemiczny, który jest przyczyną powstawania nowotworów.
Co robić, aby ograniczyć ilość benzopirenu w produkcie:
  • unikać grillowania nad otwartym ogniem,
  • nie spożywać spalonej skóry grillowanego drobiu (wystawiona na bezpośrednie działanie żaru oraz dymu), ponieważ występuje tam największa koncentracja benzopirenu,
  • używać aluminiowych tacek do wędzenia (wyeliminowanie możliwości skapywania wytapianego tłuszczu do żaru, jego pirolizy i syntezy WWA, które następnie osadzają się na produkcie),
  • używać grilli elektrycznych (ogrzewanie od góry).

Oczywiście to są tylko rady, czy się do nich zastosujecie, to zależy od was. Wiadomo, że grillowane produkty są pyszne, ale niestety jak to często bywa, jak coś jest smaczne to i niezdrowe.

[fb_button]