Kto nie lubi grillowanych potraw? Kiełbasa, karczek, boczek, sery, mógłbym tak wymieniać bez liku. Ale czy wiesz, że podczas grillowania powstaje związek benzopiren.

Jest to substancja chemiczna powstająca, gdy produkt się przypali.

Znajduje się w spalinach samochodowych, dymie z pożarów drewna, tytoniu, produktów naftowych i gazowych, zwęglonych lub grillowanych potraw i wielu innych źródłach. Można go również znaleźć w wodzie i glebie. 

Benzopiren może powodować wysypkę skórną, uczucie pieczenia, zmiany koloru skóry, brodawki i zapalenie oskrzeli. Może również powodować raka

Jest to rodzaj wielopierścieniowego węglowodoru aromatycznego.

Poziom benzopirenu zwiększa się znacznie podczas wędzenia i grillowania i silnie zależy od metody obróbki oraz od rodzaju źródła ciepła.

Co robić, aby ograniczyć ilość benzopirenu w produkcie:

  • unikać grillowania nad otwartym ogniem,
  • nie spożywać spalonej skóry grillowanego drobiu (wystawiona na bezpośrednie działanie żaru oraz dymu), ponieważ występuje tam największa koncentracja benzopirenu,
  • używać aluminiowych tacek do wędzenia (wyeliminowanie możliwości skapywania wytapianego tłuszczu do żaru, jego pirolizy i syntezy WWA, które następnie osadzają się na produkcie),
  • używać grilli elektrycznych (ogrzewanie od góry).

Oczywiście to są tylko rady, czy się do nich zastosujecie, to zależy od was.

Wiadomo, że grillowane produkty są pyszne, ale niestety jak to często bywa, jak coś jest smaczne to i niezdrowe.

 

WARTO PRZECZYTAĆ:

CZY CZERWONE MIĘSO POWODUJE CHOROBY? [KLIKNIJ]