HACCP- Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli

HACCP z angielskiego Hazard Analysis Critical Control Points czyli analiza zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych. Jest…

Szpinak zawiera dużo żelaza: prawda czy mit?

Szpinak to warzywo, które kojarzy się z dużą zawartością żelaza. Czy jednak rzeczywiście warto go jeść,…

Kofeina- jakie ma wady i zalety?

Każdego dnia przez miliony ludzi stosowana jest kofeina w celu pobudzenia organizmu. Ten naturalny stymulant jest…

Truskawki- 10 ciekawostek

100 g truskawek zawiera tylko 32 kcal. Truskawki zawierają więcej witaminy C niż pomarańcze i pomagają…

Z czym wam się kojarzy żywność light?

Z czym wam się kojarzy żywność light? Zapewne z mniejszą kalorycznością. Takie produkty są bardzo popularne…

Witamina c- lepsze źródła roślinne niż cytryna

Witamina C jest rozpuszczalną w wodzie witaminą występującą w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza owocach i warzywach.…

Produkty naturalne czy nie?

Często spotykamy się z różnymi hasłami na etykietach, które mają nam sugerować, że producent nie wykorzystuje…

Uważaj na syrop – odkrywamy, dlaczego są szkodliwe dla naszego zdrowia

Syrop to popularny dodatek do napojów, kawy i herbaty, a także składnik wielu słodyczy. Wiele osób…

Które frytki są zdrowsze? Domowe czy kupowane w sklepie?

Co według was jest najbardziej niekorzystną cechą frytek? Oczywiście frytki są bardzo tłuste i tuczące. Teraz…

Soja- kilka faktów… o których nie wiedzieliście

Soja jest rodzajem rośliny strączkowej pochodzącej z Azji Wschodniej. Jest ważnym składnikiem azjatyckiej diety i jest…