HACCP z angielskiego Hazard Analysis Critical Control Points czyli analiza zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych. Jest…
Szpinak zawiera dużo żelaza: prawda czy mit?
Szpinak to warzywo, które kojarzy się z dużą zawartością żelaza. Czy jednak rzeczywiście warto go jeść,…
Kofeina- jakie ma wady i zalety?
Każdego dnia przez miliony ludzi stosowana jest kofeina w celu pobudzenia organizmu. Ten naturalny stymulant jest…
Truskawki- 10 ciekawostek
100 g truskawek zawiera tylko 32 kcal. Truskawki zawierają więcej witaminy C niż pomarańcze i pomagają…
Z czym wam się kojarzy żywność light?
Z czym wam się kojarzy żywność light? Zapewne z mniejszą kalorycznością. Takie produkty są bardzo popularne…
Witamina c- lepsze źródła roślinne niż cytryna
Witamina C jest rozpuszczalną w wodzie witaminą występującą w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza owocach i warzywach.…
Produkty naturalne czy nie?
Często spotykamy się z różnymi hasłami na etykietach, które mają nam sugerować, że producent nie wykorzystuje…
Uważaj na syrop – odkrywamy, dlaczego są szkodliwe dla naszego zdrowia
Syrop to popularny dodatek do napojów, kawy i herbaty, a także składnik wielu słodyczy. Wiele osób…
Które frytki są zdrowsze? Domowe czy kupowane w sklepie?
Co według was jest najbardziej niekorzystną cechą frytek? Oczywiście frytki są bardzo tłuste i tuczące. Teraz…
Soja- kilka faktów… o których nie wiedzieliście
Soja jest rodzajem rośliny strączkowej pochodzącej z Azji Wschodniej. Jest ważnym składnikiem azjatyckiej diety i jest…