Folia aluminiowa, którą używamy na co dzień, według wielu może powodować przedostanie się aluminium do żywności i…
„Jabłko z wieczora i nie ma doktora” – fakt czy mit?
Ostatnio głośno było o komentarzu Stanisława Karczewskiego, który stwierdził że codziennie zjedzone jedno jabłko pomoże w…
Cynk: korzyści zdrowotne, dawkowanie, skutki uboczne i inne
Cynk (Zn) to składnik odżywczy, który odgrywa wiele ważnych funkcji w organizmie. Ponieważ organizm nie wytwarza…
Kolagen w organizmie – czym jest i do czego służy?
Kolagen to najobfitsze białko w Twoim organizmie, które zapewnia strukturę skóry i pomaga w krzepnięciu krwi.…
Kiedy awokado jest zepsute? 5 sposobów aby to sprawdzić
Czy awokado jest zepsute? Sprawdź te 5 sygnałów zanim je zjesz Awokado jest zepsute, gdy pojawiają…
Czy woda w plastikowej butelce może się zepsuć?
Obecnie każda woda w plastikowej butelce produkowana w Polsce ma nadrukowaną datę ważności. Pewnie się zastanawiasz,…
Dlaczego po kawie musisz zrobić kupę?
Czy ty również po wypiciu porannej kawy biegniesz szybko do toalety? Nawet 29% osób musi skorzystać…
Jak prawidłowo myć owoce i warzywa?
Zawsze zaleca się myć owoce i warzywa pod bieżącą wodą w celu usunięcia wszelkich zanieczyszczeń. Jednak…
18 najbardziej uzależniających produktów spożywczych
Prawie 20% ludzi na świecie jest uzależnionych od jedzenia lub wykazują zachowania podobne do nałogowych. Ta…
Czy przyprawy tracą ważność i kiedy należy je wyrzucić?
Jak ocenić świeżość przypraw gdy nie posiadamy etykiety z terminem przydatności? Czy przeterminowane przyprawy można bezpiecznie…