Mięso mielone czy garmażeryjne?

Kiedy planujemy przygotować pyszne danie mięsne, często musimy wybierać między mięsem mielonym a garmażeryjnym. Oba rodzaje…

Siarczyny w winie- czy jest się czego bać?

Co to są siarczyny? Siarczyny, zwane także powszechnie dwutlenkiem siarki, to związki chemiczne zawierające jon siarczynu.…

Oliwa z oliwek, kiedy jest zjełczała?

liwa z oliwek to jeden z najzdrowszych i najpopularniejszych olejów roślinnych na świecie, który jest używany…

Odkryj nieznane dotąd zalety spożywania jogurtu!

Jogurt znany jest ludziom od wieków. To bardzo wartościowy produkt spożywczy, a jego regularne jedzenie może…

Kod na jajach- co oznacza?

W dzisiejszych czasach wiele produktów spożywczych jest oznaczanych kodami lub numerami, które mają na celu ułatwienie…

Kraj pochodzenia na owocach i warzywach

Czy kupując owoce lub warzywa zwracacie uwagę na kraj pochodzenia? Taka informacja musi znaleźć się przy…

Czy cukier ma datę minimalnej trwałości?

Często klienci w sklepach pytają sprzedawców czy cukier ma datę? Odpowiedź poniżej…. Czym jest Cukier stołowy?…

Paluszki Surimi- czy to ryba czy też krab?

Możliwe, że już kiedyś jadłeś paluszki surimi (zwane również krabowymi) – nawet jeśli nie zdawałeś sobie…

Kod kreskowy- jaki ważne informacje ukrywa?

Kod kreskowy (kod paskowy) to kwadratowy lub prostokątny obraz składający się z szeregu równoległych jasnych i…

Barwnik koszenila (E120) – kwas karminowy: wszystko o szkodliwości i zastosowaniu

Barwnik koszenila (E120) – kwas karminowy: wszystko o szkodliwości i zastosowaniu Koszenila – czerwony barwnik naturalny,…