Rozszyfrowanie nazw, takich jak cappuccino, latte i macchiato może być nieco trudne dla osób rzadko odwiedzających…
Kompulsywne jedzenia przed miesiączką, dlaczego twój organizm ci to robi?
Kompulsywne dążenie do jedzenia większej ilości pokarmów, to zjawisko, które dotyka prawie każdą kobietę. Ale dlaczego…
Czego nie może jeść twój pies? Lista produktów zakazanych i dopuszczonych
Pies inaczej metabolizuje żywność w porównaniu do ludzi. Z tego powodu niektóre produkty są bezpieczne dla…
Oparzelina mrozowa: dlaczego powstaje oraz jak jej zapobiegać
Jeśli żywność wyjęta z zamrażarki stała się twarda, pomarszczona, przebarwiona lub pokryta kryształkami lodu, prawdopodobnie dotknęła…
Czy mąka się psuje i jak rozpoznać czy jest świeża?
Mąka to produkt powstający poprzez zmielenie na proszek ziaren zbóż lub innych produktów spożywczych. Chociaż najczęściej…
Czym zastąpić drożdże do pieczenia? Alternatywy i przelicznik drożdży
Drożdże są podstawowym składnikiem wielu przepisów, w tym dla bułek, chleba, ciasta do pizzy, ciast drożdżowych.…
Czy pleśń na jedzeniu jest niebezpieczna? Nie zawsze…
Zepsucie żywności jest często spowodowane przez pleśń. Spleśniałe jedzenie ma niepożądany smak i konsystencję i może…
Czy można mrozić jaja?
Niezależnie od tego, czy je gotujesz, czy dodajesz do ciasta, jaja są wszechstronnym składnikiem wielu domowych…
Wzdęcia – 13 produktów, które mogą je wywołać (i czym je zastąpić?)
Wzdęcia mają miejsce, gdy po jedzeniu brzuch jest spuchnięty lub powiększony. Jest to zwykle spowodowane gazem lub…
Siemię lniane na trawienie, odchudzanie, cukrzycę, zdrowie serca
Nasiona lnu ( Linum usitatissimum ) – znane również jako len pospolity lub siemię lniane – to małe…