Konserwanty w żywności, po co je dodawać?

Każdy z nas robi zakupy w sklepach, jedni codziennie a inni rzadziej. Czy zastanawiacie się nad…

Czy batony zbożowe są zdrowsze niż czekoladowe?

Wybierając batony zbożowe z ziarnami, owocami czy też orzechami uważamy, że jest to o wiele lepsza…

Zasada 5 sekund- co na to naukowcy?

Zasada 5 sekund- co na to naukowcy? Zasada 5 sekund to powszechnie znane przekonanie, że jedzenie,…

Czy miód się psuje?

Często spotykam się ze stwierdzeniem, że miód nie powinien mieć daty przydatności do spożycia. Ponieważ się…

Oliwa z oliwek- co oznaczają sformułowania na etykietach?

Oliwa z oliwek to niezwykle popularny produkt, używany zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Na sklepowych…

Kwasy tłuszczowe omega-3, po co je przyjmować?

Kwasy tłuszczowe omega-3 to jedne z niewielu składników diety, które mają wielokierunkowe działanie na nasze zdrowie.…

Śmietanka a śmietana czym się róznią?

Czy zwróciliście kiedykolwiek uwagę na różnicę w nazewnictwie na opakowaniach? Raz widzimy napis śmietana a innym…

Grzyby jakie niebezpieczeństwa niosą? Zbieranie grzybów a toksyny.

Jednym z głównych skojarzeń związanych z jesienią są grzyby. O ich właściwościach prozdrowotnych można się rozpisywać…

Związki azotowe w wędlinach

Związki azotowe znajdziemy w większości wędlin, które spożywamy na co dzień. Dodawane są pod postacią soli…

Zagrożenie salmonellą staje się coraz bardziej realne!!!

W mediach coraz częściej słyszymy o zakażeniach salmonellą w punktach żywienia zbiorowego (kolonie, domy opieki). W…