.

Cukier wanilinowy czy cukier waniliowy? Skąd różnica w …

Cukier wanilinowy to nie wanilia, tylko wanilina lub/i etylowanilina. Smak wanilii, waniliny i etylowaniliny jest podobny.…

Detoks organizmu, czy jest potrzebny? Czym są „toksyny”?

Istnieje wiele mitów żywieniowych mówiących o ukrytym niebezpieczeństwie, które kryje się w naszym jedzeniu. Spośród nich…

Mycie jaj przed włożeniem do lodówki? Jeżeli tak robisz to przestań!!!

Mycie jaj wydaje się naturalną sprawą. Przecież często są zabrudzone odchodami, więc jak tego nie robić?…

Antybiotyki w produktach pochodzenia zwierzęcego

Zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego zwierząt jest bardzo ważne dla rolników, hodowców i weterynarzy, którzy pracują ze zwierzętami.…

Klementynki czy mandarynki? Czym się różnią?

Klementynki czy mandarynki? Czy kiedykolwiek zastanawialiście się czym się różnią? Pewnie podczas zakupów zastanawiacie się, na…

Spirulina – czy to naprawdę superfood, czy może szkodzić?

Co to jest spirulina? Są to niebiesko-zielone algi, które rosną w oceanie i są używane jako…

LUTEINA jakie niesie korzyści dla zdrowia?

„Jedz marchewkę, jest dobra na oczy” – nasze mamy zawsze tak mówiły. Miały rację, marchewki wypełnione…

Mleko bez laktozy czy o obniżonej zawartości laktozy?

Laktoza jest to cukier, który naturalnie występuje w mleku. W przypadku mleka krowiego zawartość laktozy wynosi…

Weterynaryjny numer identyfikacyjny

Weterynaryjny numer identyfikacyjny, czyli oznaczenie numeryczne w owalnym znaku możemy znaleźć na wszystkich produktach pochodzenia zwierzęcego…

Diacetyl w popcornie maślanym, czy nam zagraża?

Związki diacetylowe tworzą zapach i aromat maślany wielu produktów. Są to naturalne produkty uboczne fermentacji i znajdują…