.

Większość warzyw pochodzi z tej samej rośliny (Brassica Oleracea)?

Być może nigdy nie słyszałeś o roślinie Brassica Oleracea, ale zdecydowanie ją spożywałeś. Wiele warzyw, które…

Zioła i przyprawy: do czego je stosować?

Zioła i przyprawy mogą wzbogacić i nadać ciekawy smak żywności, przy znikomym zwiększeniu zawartości kalorii. Większość…

Toksyna botulinowa (jad kiełbasiany), niebezpieczeństwo w puszce

Jad kiełbasiany zwany także toksyną botulinową jest jedną z najsilniejszych trucizn na Ziemi (mniej niż 0,000001…

Akryloamid – Unia Europejska wprowadza ustawę ograniczającą jego zawartość

Akryloamid to związek organiczny o niskiej masie cząsteczkowej i wysokiej rozpuszczalności w wodzie, powstający z naturalnie…

Sód (sól) w żywności: wpływ na zdrowie, zalecane spożycie i mity

Sód jest istotnym minerałem, który wchodzi w skład chlorku sodu, bardziej znanego jako sól kuchenna. Sól…

Mrożone owoce i warzywa, czy są zdrowsze od świeżych?

Osoby, które uwielbiają świeże owoce i warzywa, często omijają ich mrożone odpowiedników. Ponieważ mrożone często nie…

Kasza: podział, zastosowanie, przeciwwskazania, gotowanie

Kasza jest produktem, które możemy znaleźć w każdej kuchni. Ale czy wiesz czym się różnią rodzaje…

Rośliny strączkowe: skarbnica zdrowia w kilku ziarnach

Rośliny strączkowe to jadalne owoce, strąki lub nasiona roślin z rodziny bobowatych obejmujące fasolę, groch i…

Dieta śródziemnomorska a układ krążenia

Choroby krążenia są najczęstszą przyczyną śmierci Polaków. Ich największe czynniki ryzyka to: wysokie ciśnienie krwi, wysoki…

Listeria monocytogenes (listerioza): czym jest i czy jest niebezpieczna?

Listeria monocytogenes to rodzaj bakterii powszechnie występującej w środowisku (glebie, wodzie gruntowej i roślinach). Bakteria ta…