Być może nigdy nie słyszałeś o roślinie Brassica Oleracea, ale zdecydowanie ją spożywałeś. Wiele warzyw, które…
Zioła i przyprawy: do czego je stosować?
Zioła i przyprawy mogą wzbogacić i nadać ciekawy smak żywności, przy znikomym zwiększeniu zawartości kalorii. Większość…
Toksyna botulinowa (jad kiełbasiany), niebezpieczeństwo w puszce
Jad kiełbasiany zwany także toksyną botulinową jest jedną z najsilniejszych trucizn na Ziemi (mniej niż 0,000001…
Akryloamid – Unia Europejska wprowadza ustawę ograniczającą jego zawartość
Akryloamid to związek organiczny o niskiej masie cząsteczkowej i wysokiej rozpuszczalności w wodzie, powstający z naturalnie…
Sód (sól) w żywności: wpływ na zdrowie, zalecane spożycie i mity
Sód jest istotnym minerałem, który wchodzi w skład chlorku sodu, bardziej znanego jako sól kuchenna. Sól…
Mrożone owoce i warzywa, czy są zdrowsze od świeżych?
Osoby, które uwielbiają świeże owoce i warzywa, często omijają ich mrożone odpowiedników. Ponieważ mrożone często nie…
Kasza: podział, zastosowanie, przeciwwskazania, gotowanie
Kasza jest produktem, które możemy znaleźć w każdej kuchni. Ale czy wiesz czym się różnią rodzaje…
Rośliny strączkowe: skarbnica zdrowia w kilku ziarnach
Rośliny strączkowe to jadalne owoce, strąki lub nasiona roślin z rodziny bobowatych obejmujące fasolę, groch i…
Dieta śródziemnomorska a układ krążenia
Choroby krążenia są najczęstszą przyczyną śmierci Polaków. Ich największe czynniki ryzyka to: wysokie ciśnienie krwi, wysoki…