Wraz ze wzrostem świadomości konsumentów, zaczynamy coraz częściej przyglądać się etykietom produktów w poszukiwaniu informacji. Jedną z najważniejszych, jakich poszukujemy to terminy przydatności do spożycia.

Nie wszystkie produkty według prawa muszą posiadać termin przydatności do spożycia (TPS) lub daty minimalnej trwałości (DMT) na opakowaniu. Często producenci i tak umieszczają terminy na opakowaniach, mimo że nie są do tego zobligowani (np. ze względu na walory wizualne produktów).

Do tych produktów zaliczamy:

 

1. Wyroby piekarskie i ciastkarskie przeznaczone do spożycia w ciągu 24 godzin od wytworzenia, np. bułki luz, chleb niezapakowany czy też pączki luz (są to produkty jednodniowe, które należy zwykle spożyć w dniu zakupu).

 

 

2. Ocet spirytusowy (natomiast już octy winne często datę posiadają).

 

 

 

 

 

3. Alkohole powyżej 10% zawartości alk, wyjątek stanowią często likiery (najczęściej te na bazie jaj i śmietany).

 

 

 

 

 

 

4. Wyroby winiarskie.

 

 

 

 

 

 

5. Świeże nieobrane, nierozdrobnione owoce i warzywa (pokrojone lub obrane już posiadają TPS).

 

 

 

6. Wyroby cukiernicze typu lizaki luzem (zapakowane w opakowania zbiorcze już posiadają).

 

 

 

 

7. Gumy do żucia nie muszą posiadać DMT, lecz w zależności od smaku czy też producenta możemy daty odnaleźć.

 

 

 

 

8. Cukier kryształ nie posiada, ale już na cukrze pudrze czy cukrze „brązowym” możemy taki termin znaleźć.

 

 

 

 

 

 

9. Sól nie posiada daty, lecz sól jodowana już musi posiadać Datę Minimalnej Trwałości.

[fb_button]