SPIS TREŚCI
Cholesterol HDL czy LDL źle się nam kojarzy, bez względu na nazwę.
Natomiast sam cholesterol jest konieczny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Twoje ciało wykorzystuje go do wytwarzania hormonów i witaminy D oraz wspomagania trawienie.
Twoja wątroba wytwarza wystarczającą ilość cholesterolu, aby poradzić sobie z tymi zadaniami.
Niestety to nie jedyne jego źródło, cholesterol występuje również w żywności, takiej jak mięso, nabiał i drób.
Jeśli spożywasz dużo tych produktów, poziom cholesterolu może stać się zbyt wysoki.
Cholesterol HDL a LDL
Istnieją dwa główne typy cholesterolu: lipoproteiny o dużej gęstości (HDL) i lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL).
Lipoproteiny są wytwarzane z tłuszczu i białek.
Cholesterol porusza się w ciele, gdy znajduje się w lipoproteinach.
HDL jest znany jako „dobry cholesterol”, ponieważ transportuje cholesterol do wątroby, aby następnie został wydalony z organizmu. HDL pomaga pozbyć się nadmiaru cholesterolu, dzięki czemu jest mniej prawdopodobne, że trafi on do tętnic.
LDL nazywany jest „złym cholesterolem”, ponieważ transportuje cholesterol do tętnic, gdzie może gromadzić się w ich ścianach. Zbyt dużo cholesterolu w tętnicach może prowadzić do nagromadzenia się złogów, czyli miażdżycy. Może to zwiększyć ryzyko zakrzepów krwi w tętnicach. Jeśli zakrzep krwi oderwie się i zablokuje tętnicę w sercu lub mózgu, możesz dostać udar lub atak serca.
Odkładanie się złogów również może redukować przepływ krwi i tlenu do ważnych organów. Niedobór przepływu tlenu do narządów lub tętnic może prowadzić do choroby nerek, lub choroby tętnic obwodowych.
Poznaj swój poziom cholesterolu
Ponad 19 milionów Polaków ma za wysoki poziom cholesterolu LDL.
Możesz nawet tego nie wiedzieć, ponieważ wysoki poziom cholesterolu nie powoduje zauważalnych objawów.
Jedynym sposobem, aby dowiedzieć się, czy poziom cholesterolu jest wysoki, jest badanie krwi, które mierzy poziom cholesterolu w miligramach na decylitr krwi (mg / dl).
Oto kilka przykładów badań:
- Całkowity poziom cholesterolu we krwi: obejmuje badanie cholesterolu HDL, LDL i 20 procent całkowitych trójglicerydów.
- Trójglicerydy: Ta liczba powinna wynosić poniżej 150 mg / dl. Trójglicerydy są powszechnym rodzajem tłuszczów. Jeśli twoje trójglicerydy są wysokie, a poziom LDL jest wysoki lub poziom HDL jest niski, istnieje ryzyko miażdżycy.
- HDL: Im wyższa ta liczba, tym lepiej. Powinien być wyższa niż 45mg / dl dla kobiet i 40mg / dl dla mężczyzn.
- LDL: Im niższa ta liczba, tym lepiej. Nie powinna być wyższa niż 115mg / dl, jeśli nie masz choroby serca, choroby naczyń krwionośnych lub cukrzycy. Nie więcej niż 100 mg / dl, jeśli masz którykolwiek z tych stanów lub wysoki poziom cholesterolu całkowitego.
Przyczyny wysokiego cholesterolu
Czynniki, które mogą powodować wysoki poziom cholesterolu:
- otyłość
- dieta bogata w czerwone mięso, pełnotłuste produkty mleczne, tłuszcze nasycone, tłuszcze trans i przetworzoną żywność
- duży obwód talii
- brak regularnych ćwiczeń
Palacze zwykle mają niższy poziom cholesterolu HDL niż niepalący.
Badania pokazują, że rzucenie palenia może zwiększyć stężenie poziomu HDL. Jeśli palisz, porozmawiaj ze swoim lekarzem na temat programów zaprzestania palenia lub innych metod, które możesz użyć, aby rzucić palenie.
Nie jest jasne, czy stres powoduje bezpośrednio wysoki poziom cholesterolu.
Stres może prowadzić do zachowań, które mogą zwiększyć LDL i całkowity poziom cholesterolu, takich jak przejadanie się tłustą żywnością, mała aktywność fizyczna oraz palenie.
W niektórych przypadkach wysoki poziom LDL jest dziedziczony.
Stan ten nazywany jest rodzinną hipercholesterolemią.
Jest to spowodowane mutacją genetyczną, która wpływa na zdolność wątroby do pozbycia się dodatkowego cholesterolu LDL.
Może to prowadzić do wysokiego poziomu LDL i zwiększonego ryzyka zawału serca i udaru w młodym wieku.
Wpływ diety a cholesterol HDL i LDL
American Heart Association zaleca jedzenie tych produktów w celu zmniejszenia stężenia cholesterolu całkowitego i wzrostu poziomu cholesterolu HDL:
- owoce i warzywa
- produkty pełnoziarniste
- drób bez skóry i chude czerwone mięso
- pieczone lub grillowane tłuste ryby, takie jak łosoś, tuńczyk lub sardynki
- niesolone nasiona, orzechy i rośliny strączkowe
- oleje roślinne lub oliwkowe
Te produkty mogą zwiększać stężenie cholesterolu LDL i należy ich unikać, lub rzadko je spożywać:
- tłuste czerwone mięso
- smażone jedzenie
- wypieki wykonane z tłuszczów trans, lub tłuszczów nasyconych
- pełnotłuste produkty mleczne
- żywność z uwodornionymi olejami
- oleje tropikalne
Perspektywy na przyszłość
Wysoki poziom cholesterolu może być niepokojący.
Ale w większości przypadków jest to sygnał ostrzegawczy.
Otrzymanie diagnozy o wysokim poziomie cholesterolu nie oznacza, że rozwinie się u ciebie choroba serca lub udar, ale trzeba brać to pod uwagę.
Jeśli masz wysoki poziom cholesterolu i pracujesz nad jego obniżeniem, ryzyko chorób serca i udaru mózgu najprawdopodobniej spadnie.
Zmiana stylu życia, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu, również wspiera ogólny stan zdrowia.
Wskazówki dotyczące zapobiegania
Nigdy nie jesteś za młody, aby zacząć myśleć o zapobieganiu wysokiemu poziomowi cholesterolu.
Zdrowa dieta to ważny pierwszy krok.
Oto kilka zmian, które możesz wprowadzić już dzisiaj:
- Zamień tradycyjny makaron na makaron pełnoziarnistym i biały ryż na brązowy.
- Polej sałatki oliwą z oliwek i odrobiną soku z cytryny zamiast wysoko tłuszczowymi sosami do sałatek.
- Jedz więcej ryb, co najmniej dwie porcje tygodniowo.
- Zamień colę lub sok owocowy na wodę.
- Piecz mięso i drób, zamiast je smażyć.
- Używaj nisko tłuszczowego jogurtu greckiego zamiast kwaśnej śmietany. Grecki jogurt ma podobny cierpki smak.
- Zdecyduj się na zboża pełnoziarniste zamiast odmian obciążonych cukrem.
Ćwiczenia mogą mieć również pozytywny wpływ na poziom cholesterolu.
Jeśli prowadzisz siedzący tryb życia przez większość dnia, ruszaj się więcej.
Jeśli pracujesz przy biurku, ustaw alarm na telefonie komórkowym lub komputerze, który przypomni ci, aby wstać i poruszać się przez pięć minut.
Spacery, pływanie lub jazda na rowerze to świetne opcje.
Jeśli jesteś palaczem, porozmawiaj z lekarzem o tym, jak je rzucić.
Palenie zwiększa ryzyko nie tylko wysokiego poziomu cholesterolu, wysokiego ciśnienia krwi i chorób serca, ale także wielu rodzajów raka.
Jeśli nie znasz swojego poziomu cholesterolu, poproś lekarza o skierowanie na badanie, zwłaszcza jeśli masz w rodzinie osoby z wysokim poziomem cholesterolu lub chorobą serca.
Im wcześniej poznasz swój poziom cholesterolu, tym szybciej będziesz mógł podjąć odpowiednie kroki.