Listeria monocytogenes (listerioza): czym jest i czy jest niebezpieczna?

Listeria monocytogenes to rodzaj bakterii powszechnie występującej w środowisku (glebie, wodzie gruntowej i roślinach). Bakteria ta…

HALAL, co oznacza to sformułowanie?

Sformułowanie HALAL oznacza wszystko, co dozwolone z prawem islamskim. Określenie to stosowane jest również dla żywności…

ASPARTAM : 11 faktów, których jeszcze nie znasz

Aspartam jest niskokalorycznym słodzikiem, który dostarcza słodki smak do żywności i napojów bez znaczącego zwiększenia kalorii.…

Parówki: produkt najniższej jakości czy idealna przekąska?

Czy kupujecie parówki? Jesteście zwolennikami czy przeciwnikami tego produktu? Wielu naszych znajomych uważa parówki za coś…

Czy Oleju Kokosowy wpływa na Zdrowie: Analiza Dowodów Naukowych

Olej kokosowy jest często uważany za panaceum na wiele dolegliwości zdrowotnych. Niektóre twierdzenia mówią o jego…

Ananas: podstępnie trawi nasze ciało i powoduje pieczenie języka

Uwielbiasz świeżego ananasa i chciałbyś go jeść bez przerwy? Lecz niestety, nie jesteś w stanie ???…

Daktyle: nie tylko słodycz, ale i zdrowie

Daktyle to nie tylko smaczny i słodki owoc, ale także skarbnica witamin i minerałów. Obfitują w…

Arsen: czy wiesz, że znajduje się w ryżu?

Arsen jest metalem występującym naturalnie w glebie i w wodzie. Oraz w niewielkich ilościach w wielu…

SUPERFOOD: w czym są lepsze od innych produktów?

Termin „superfood” stał się coraz bardziej popularny w mediach i codziennym języku. Jest powszechnie stosowany jako…

Węglowodany w naszej diecie, czym właściwie są?

Węglowodany wywołują u nas wyobrażenie wszystkiego, czego powinniśmy unikać: makarony, ciastka, chleby. Te produkty mają złą…