Zagrożenie salmonellą staje się coraz bardziej realne!!!

W mediach coraz częściej słyszymy o zakażeniach salmonellą w punktach żywienia zbiorowego (kolonie, domy opieki). W…

Myć mięso czy nie?

Czy po zakupie powinno się myć mięso w domu? Gdy przynosisz je ze sklepu to masz…

Czy gąbki kuchenne są niebezpieczne?

Gąbki kuchenne są powszechnie używane do mycia naczyń i powierzchni kuchennych, ale co mało kto wie,…

Czy biała czekolada jest czekoladą?

Czy spotkaliście się ze stwierdzeniem, że biała czekolada nie jest prawdziwą czekoladą? Czy wynika to z…

Formaldehyd w żywności, szkodzi czy nie?

Formaldehyd to organiczny związek chemiczny o wzorze chemicznym HCHO. Jest to gaz o silnym, drażniącym zapachu,…

Czy można przechowywać ryż poza lodówką?

Czy zdarzyło się wam przechowywać ugotowany ryż w temperaturze pokojowej? Jeżeli tak, to musicie zmienić swoje…

Glutaminian sodu E621 czy nam szkodzi? – OBALAMY MIT !!!

Glutaminian sodu (E621) to sól sodowa kwasu glutaminowego, który jest naturalnie produkowany przez nasz organizm i…

Termin przydatności do spożycia na produktach- kto go nadaje?

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego na etykietach możemy znaleźć różny termin przydatności do spożycia w zależności od…

FAO na rybach- Czym jest i po co?

FAO jest to międzynarodowy system znakowania obszarów połowu ryb słonowodnych. Opracowany przez organizację Food and Agriculture…

Gdzie nie znajdziemy terminu przydatności?

Wraz ze wzrostem świadomości konsumentów, zaczynamy coraz częściej przyglądać się etykietom produktów w poszukiwaniu informacji. Jedną…