Gelato czy lody- co różni te 2 przysmaki?

Gelato (wymawia się dżelato) to włoski rodzaj lodów, który jest wytwarzany z chudszego mleka i ma…

Elektrolity, dlaczego są niezbędne i kiedy je przyjmować?

Elektrolity biorą udział w wielu istotnych procesach w twoim organizmie. Odgrywają rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych,…

Czym jest marakuja i jak wykorzystać ją w kuchni

Marakuja to egzotyczny owoc, który coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Ma ona nie tylko…

3 oznaki, że mięso mielone się zepsuło

Mięso mielone jest powszechnie używana w kuchni do przyrządzania hamburgerów, spaghetti bolognese, kotletów mielonych i wielu…

Czy miód pitny jest zdrowy, czy jednak nie?

Miód pitny to alkoholowy napój wytwarzany poprzez fermentację z brzeczki miodu. Czasami nazywany „napojem bogów”, jest…

Zamienniki nabiału dla osób z nietolerancją laktozy

Nabiał i produkty mleczne są nieodzowną częścią diety każdego z nas. Ale nie każdy może lub…

Czy można mrozić szparagi?

Czy można mrozić szparagi? Nic nie przebije smaku szparagów. Ale co zrobisz w przypadku, gdy kupiłeś…

Dlaczego warto stosować Żeń-Szeń? 7 potwierdzonych korzyści

Żeń-szeń był używany od wieków w tradycyjnej medycynie chińskiej. Tę wolno rosnącą, niską roślinę o mięsistych…

Sacharoza, glukoza i fruktoza: czym się różnią?

Jeśli próbujesz ograniczyć cukier, możesz się zastanawiać, czy jego rodzaj ma znaczenie. Sacharoza, glukoza i fruktoza…

10 sposobów, aby przyspieszyć metabolizm

Metabolizm to termin opisujący wszystkie reakcje chemiczne zachodzące w organizmie. Utrzymują one organizm przy życiu i…