Koszerna żywność: wyjaśnienie i znaczenie

W dzisiejszych czasach, kiedy coraz więcej ludzi kieruje uwagę na zdrowe odżywianie i świadome spożywanie, pojęcia…

Jak ograniczyć marnowanie żywności w domu?

Świąteczna gorączka w pełni. Jak co roku poddajemy się świątecznemu szaleństwu i kupujemy ogromne ilości żywności…

Jak rozpoznać, że ryba jest nieświeża? Po czym poznać świeżość ryb?

Jak rozpoznać, że ryba jest nieświeża? Po czym poznać świeżość ryb? Świeżość ryb ma kluczowe znaczenie…

Pieczenie ostrej papryki, jak złagodzić?

Pieczenie ostrej papryki – kto z nas go nie nie odczuł? Związek, który jest odpowiedzialny za…

Gluten- czy powinniśmy go unikać?

Jednym z najszybciej rosnących trendów żywnościowych w ostatnich latach jest eliminacja z diety glutenu. Jedni stosują…

Jak dostarczać błonnik do swojego organizmu dla zdrowego trybu życia

Ile razy słyszałeś, że błonnik przynosi naszemu organizmowi wiele korzyści? Czy pomyślałeś: „W porządku, ale czym…

Poszetowanie, deglasowanie a może flambirowanie? Co to oznacza?

W fascynującym świecie kulinariów często napotykamy na tajemnicze nazwy i techniki gotowania, które nadają potrawom niepowtarzalny…

Kefir, cudowne lekarstwo czy zdrowy napój?

Jako Polacy spożywamy duże ilości sfermentowanych produktów, ponieważ są smaczne i pozytywnie oddziałują na nasze jelita.…

Cukier wanilinowy czy cukier waniliowy? Skąd różnica w …

Cukier wanilinowy to nie wanilia, tylko wanilina lub/i etylowanilina. Smak wanilii, waniliny i etylowaniliny jest podobny.…

Detoks organizmu, czy jest potrzebny? Czym są „toksyny”?

Istnieje wiele mitów żywieniowych mówiących o ukrytym niebezpieczeństwie, które kryje się w naszym jedzeniu. Spośród nich…