Oparzelina mrozowa: dlaczego powstaje oraz jak jej zapobiegać

Jeśli żywność wyjęta z zamrażarki stała się twarda, pomarszczona, przebarwiona lub pokryta kryształkami lodu, prawdopodobnie dotknęła…

Czy mąka się psuje i jak rozpoznać czy jest świeża?

Mąka to produkt powstający poprzez zmielenie na proszek ziaren zbóż lub innych produktów spożywczych. Chociaż najczęściej…

Czym zastąpić drożdże do pieczenia? Alternatywy i przelicznik drożdży

Drożdże są podstawowym składnikiem wielu przepisów, w tym dla bułek, chleba, ciasta do pizzy, ciast drożdżowych.…

Czy pleśń na jedzeniu jest niebezpieczna? Nie zawsze…

Zepsucie żywności jest często spowodowane przez pleśń. Spleśniałe jedzenie ma niepożądany smak i konsystencję i może…

Czy można mrozić jaja?

Niezależnie od tego, czy je gotujesz, czy dodajesz do ciasta, jaja są wszechstronnym składnikiem wielu domowych…

Wzdęcia – 13 produktów, które mogą je wywołać (i czym je zastąpić?)

Wzdęcia mają miejsce, gdy po jedzeniu brzuch jest spuchnięty lub powiększony. Jest to zwykle spowodowane gazem lub…

Siemię lniane na trawienie, odchudzanie, cukrzycę, zdrowie serca

Nasiona lnu ( Linum usitatissimum ) – znane również jako len pospolity lub siemię lniane – to małe…

Dieta ketogeniczna: szczegółowy przewodnik dla początkujących

Dieta ketogeniczna (ketonowa) to dieta o niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczu, która ma wiele…

Tłuszcze trans, nasycone i nienasycone – zdrowe czy nie?

Unikaj tłuszczów trans, ogranicz tłuszcze nasycone i zastąp je niezbędnymi tłuszczami wielonienasyconymi !? Dlaczego tłuszcze trans…

Czy makaron jest zdrowy? Który najlepiej wybrać?

Co to jest makaron? Makaron to produkt najczęściej wytwarzany z pszenicy durum, wody (i jaj). Jest…